Kapadokya’da Gezilecek Yerler

Kapadokya’da Gezilecek Yerler

Kapadokya çok geniş bir coğrafyanın adı. Birkaç günde hepsini gezmeniz bile imkânsız. Kapadokya, her fırsatını bulduğunuzda 4 mevsim gezilip görülesi bir yer. O yüzden hepsini bir defada hızlı hızlı gezmeyin. Her gelişinizde bir yerinde kalın; Ürgüp’te, Göreme’de, Uçhisar veya Ortahisar’da. Orayı baz alarak çevresini gezmeye başlayın. Kapadokya’ya ne kadar zaman ayırırsanız kendi güzelliğini o kadar gözler önüne serer. Büyüleyici topraklar burası, gerekli özeni, saygıyı ve zamanı ayırarak gezin.

 

En iyi rehberlerin sesinden gerçek zamanlı yapılmış, Kapadokya’nın az bilinen ilginç yerlerini kayıtlarını dinleyebileceğiniz yürüyüş turu uygulaması Piri ile rotayı takip ederek sanki rehberiniz yanınızdaymış gibi gezin. Paşabağ’ın dünyanın en eski oyun alanlarından bir tanesi olmasının arkasındaki hikayeyi öğrenin. AppStore ve Google Play’den ücretsiz indirebiliyor. Uygulama içinden dilediğiniz turu satın alarak sonrasında çevrimdışı kullanarak Kapadokya’yı keşfedin.

1. Göreme

Kapadokya-Gezilecek-Yerler-Goreme

Güllüdere Vadisi; Çavuşin ve Göreme arasında yer alan Güllüdere Vadisi, pek çok kilise, manastır ve yaşam alanı kalıntılarının bulunduğu bir bölge. Peribacası oluşumlarının en iyi izlenebileceği trekking parkuru olarak rağbet gören Güllüdere, yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda ve yalnızca yürüyerek kat edilebilen bir alan. Üç Haçlı Kilise ile Ayvalı Kilise görülmeli.

Güvercinlik Vadisi;Güvercinliklerin yoğun olarak bulunduğu Kapadokya’da, Uçhisar’dan Göreme’ye uzanan 4100 metrelik bir trekking vadisi olan Güvercinlik Vadisi, adını vadilerde oyulmuş güvercinlik adı verilen yuvalarda beslenen güvercinlerden alıyor. Güvercinleri izlemek, manzaranın keyfini çıkarmak için hoş bir yer.

Zemi Vadisi;Ürgüp-Nevşehir Yolu üzerinde yer alan ve Uçhisar’ın doğusunda kuzey-güney doğrultusunda uzanan Zemi Vadisi, Göreme-Açık Hava Müze arasında bulunuyor. Vadi başlangıcı ile Göreme arasındaki 5600 metrelik vadi, doğa yürüyüşüne elverişli, önemli parkurlardan biri. Sarnıç Kilisesi, Saklı KiliseGörkündere Kilisesi ve El Nazar Kilisesi de vadi içinde gezilmesi gereken yerler.

Aşk Vadisi;Bağlıdere Vadisi olarak da bilinen, Göreme-Uçhisar yolu üzerindeki Örencik’ten başlayıp, Göreme-Avanos yolu üzerinde biten 4900 metre uzunluğunda bir yer. Balon turlarının hava koşullarına göre muhakkak uğradığı vadi, Kapadokya gezilecek yerler arasında yürüyüş için de oldukça uygun.

Sunset Point;Göreme gün batımını izlemek için Kapadokya’nın en özel bölgelerinden biri. Kapadokya, günbatımı saatlerinde kızıl bir görüntü alıyor. Günü güzel bir manzara ile bitirmek için buraya gidin.

2. Uçhisar

Kapadokya-Gezilecek-Yerler-Uchisar

Kapadokya’nın en yüksek noktası olan Uçhisar, şehir merkezine 5 km mesafede yer alıyor. Tüm Kapadokya bölgesinin en güzel panoramik seyrinin yapıldığı tepe üzerine kurulu olan kasaba, Kapadokya’nın kapısı olarak da biliniyor. Uçhisar, günümüzde Kapadokya bölgesinin yüksek gelirli ziyaretçilerinin tercih ettiği konaklama merkezi. Tarihi sokaklar arasında dolaşın, kalesine çıkın, hediyelik eşya dükkanlarına uğrayın.

Uçhisar Kalesi

Kapadokya-Gezilecek-Yerler-Uchisar-Kalesi

Kapadokya bölgesindeki görülecek tüm yerlerin panoramik seyrine olanak veren konumuyla Uçhisar Kalesi’nin zirvesinden Kızılçukur, OrtahisarÜrgüp,İbrahimpaşaMustafapaşa ve Gömede Vadileri ile Göreme, Avanos, Çavuşin,Nevşehir, Çat ve Erciyes’e kadar büyük bir coğrafya izlenebiliyor. Gün batımının izlenebileceği en güzel yerlerden diğer biri burası.

3. Avanos

Paşabağ

Kapadokya-Gorulecek-Yerler-Pasabag

Göreme-Avanos yolu üzerinde Zelve’ye çok yakın olan ve Paşabağ Rahipler Vadisiolarak bilinen Paşabağ bana göre Kapadokya gezilecek yerler en önemli yerlerin başında. Şapkalı peri bacası oluşumlarının ilginç örneklerinin görülebileceği bir vadi. Adından da anlaşılacağı gibi keşişlerin inziva yeri olarak kullandıkları bir bölge olan vadi ve çevresi, hediyelik eşya satan dükkânlarla çevrili.

Devrent Vadisi

Devrent Vadisi

Hayal Vadisi veya Perili Vadi olarak da bilinen Devrent Vadisi, Avanos’ta yer alıyor. U şeklinde bir yapısı olan vadinin bir ucu Dervent iken diğer ucu da Kızılçukur’a çıkıyor. Ortada kalan bölüm ise Zelve ve Paşabağı olarak adlandırılıyor. Göreme’ye yalnızca 10 dakika mesafede yer alan vadideki peribacaları birçok hayvan ve insan şekline benzetilebilecek siluetler oluşturuyor. Meşhur deve figürünün belirdiği peribacasıyla da ünlü Kapadokya’nın bu görülmesi gereken bölgesinde, uzaktan elleri açık rahibeye benzeyen Meryemana peribacasını da görün.

Çavuşin Köyü

Kapadokya Gezisi Cavusin Koyu

Göreme-Avanos yolu üzerinde, Göreme’ye 2 km uzaklıkta yer alan Çavuşin Köyü, Kapadokya bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden biri. Hristiyan dervişlerinin ve topluluklarının yaşadığı bir bölge olan köyün en eski yapısı 5’inci yüzyıl tarihli Vaftizci Yahya Kilisesi. 12 kilisenin yer aldığı Kızılçukur ve Güllüdere Vadileri Avanos’a bağlı olan Çavuşin sınırından başlıyor. Güllüdere’nin yakınındaki Haçlı Kilise aynı zamanda Müslüman Arapların akınlarına karşı savunma amaçlı olarak da kullanılmış. Konaklama için tavsiyem Phocas Cave Hotel.

Güray Museum

Guray Seramik, Kapadokya

Dünyanın ilk ve tek yeraltı seramik müzesi olan Güray Museum, bölgenin binlerce yıllık zengin kültürel birikimini, dünyanın birçok yerinden gelen ziyaretçilere tanıtıyor. Geleneksel çömlekçilik ve seramik sanatının tarihi süreçteki gelişimini sergileyen müzeye gelen turistler seramik ve çömlek imalatının bütün aşamalarını görüp dilediklerinde kendileri de çömlek yapımını deneyimliyorlar. Kapadokya’nın en büyük imalat ve satış atölyesi olan yapı da bölge mimarisine uygun, iki katlı kaya oyma yeraltı şehri tarzında.